Voornemen 1: Werken aan een betere tijdsplanning

Heb jij altijd een drukke agenda? Stel dan als doel om volgend jaar aan een betere tijdsplanning te werken. Stel prioriteiten als het gaat om je taken en plan deze goed. Zo voorkom je dat je (veel) moet overwerken. Overwerken kan namelijk voor stress zorgen en te veel stress kan resulteren in een burn-out. Timemanagement is dus echt key! Het geeft inzicht in je productiviteit en je kunt er efficiënter door werken.

Wanneer je voor je werk veel tijd online bent, zorg dan voor een betere balans door in je vrije tijd vaker offline te zijn. Lees eens een meeslepend boek of leg meer contact met mensen op een diepgaander niveau. Dat laatste is ook nog eens heel mindful.

Voornemen 2: Een gezonder slaapritme ontwikkelen

Of je nou vroeg opstaat of lang uitslaapt, een slechte nachtrust kan een negatieve invloed hebben op je weerstand. Je wordt hierdoor gevoeliger voor virussen en bacteriën, waardoor je makkelijker ziek wordt. Te weinig slaap verhoogt bovendien de kans op een depressie, dementie en obesitas.

Voor een gezond slaapritme heb je minimaal 7 uur nachtrust nodig. Zo houd je een gezond slaapritme. Het is ook een goed idee om je schermtijd in de avond te verminderen, zodat je lichaam sneller in slaapmodus gaat. Lees bijvoorbeeld een boek voor het slapen, zodat je ogen kunnen uitrusten van beeldschermgebruik.

Voornemen 3: Meer uit mezelf halen

Als je meer uit jezelf wil halen, heb je niet alleen de juiste mindset nodig, maar ook de nodige energie. Het is dus van groot belang dat je lekker in je vel zit. Staat je hoofd niet naar sporten? Dan lukt het zelden om je lichaam ertoe te zetten. Zorg dus dat je lichaam en geest in balans zijn, voordat je meer van jezelf vraagt.

Meer uit jezelf halen doe je door te focussen op waar je al goed in bent en deze vaardigheden te verbeteren. Ook kun je juist nieuwe dingen uitproberen om nieuwe inzichten te krijgen. Multitasken kun je beter vermijden. Uiteindelijk zal je meer tijd kwijt zijn aan je taken, dan wanneer je ze afzonderlijk van elkaar doet. Als je een ding tegelijk doet, heb je bovendien meer overzicht. Bekijk vooral voor jezelf wat in de praktijk het beste voor je werkt.

Voornemen 4: Milieubewuster leven

Milieubewuster leven hoeft niet lastig te zijn. Met een (kleine) eigen bijdrage help je al mee aan een duurzamer milieu. En dat is op termijn vaak ook nog eens goed voor je portemonnee. Maar ook op je werk kun je bewuster omgaan met het milieu.

Om energiezuiniger te leven, moet je zorgen dat je geen onnodige stroom verbruikt. Haal bijvoorbeeld kabels en opladers van elektrische apparaten, uit het stopcontact als je ze niet gebruikt. Ook wanneer er niks is aangesloten wordt er namelijk nog steeds (onnodig) stroom verbruikt. Bovendien kan een oplader overhit raken als je deze in het stopcontact laat zitten. Loop dus je huis of werkomgeving even na voordat je gaat slapen of naar huis gaat.

Voornemen 5: Meer interesse tonen in andere mensen

Wil je graag meer belangstelling tonen voor de mensen om je heen? Wat een mooi voornemen! Vooral in deze tijd van Corona leven veel mensen in een sociaal isolement en zijn ze eenzamer dan je denkt.

Iets voor een ander betekenen hoeft niet veel tijd te kosten. Een simpele “Hoe gaat het met je?” is vaak al genoeg om even een praatje met iemand te maken. Ook kan social media helpen. De verjaardagskalender van Facebook helpt je bijvoorbeeld herinneren je vrienden een berichtje te sturen voor hun verjaardag. Gebruik social media echter niet als primair communicatiemiddel. De impact van een persoonlijk berichtje via een telefoontje, mailtje of kaartje is vele maken groter.

Maak je eigen lijstje

Deze vijf voornemens zijn natuurlijk vrij algemeen, maar je kunt ze wel als inspiratie gebruiken. De kunst is om er paar te kiezen die goed bij jou passen als persoon en deze op jouw eigen lijstje te zetten. Hang dit lijstje op een opvallende plek zodat je er steeds aan herinnerd wordt.

Je aan je voornemens houden kan best een uitdaging zijn. Heb je hier hulp bij nodig? Lees ons tweede artikel van deze blog-serie: Goede voornemens deel 2: Hoe houd je je voornemens vast? Veel succes!

Blog: Goede voornemens deel 2