Wat is werkgeluk?

Het vergroten van het werkgeluk zou bij iedere werkgever hoog op de agenda moeten staan. Het werkt namelijk twee kanten op: gelukkige medewerkers presteren beter en zorgen ervoor dat ook de organisatie in kwestie beter presteert. Maar wat is werkgeluk eigenlijk?

Werkgeluk is een algeheel gevoel van plezier op het werk. Maar het gaat ook om goed kunnen omgaan met tegenslagen, het vriendschappelijk contact kunnen maken met collega’s en klanten. En weten dat je werk ertoe doet. Voor jezelf, de organisatie en de maatschappij. Het geluksmodel van Martin Seligman, een van de grondleggers van de Positieve Psychologie, onderscheidt 5 factoren die bepalen of je geluk op je werk ervaart.

Blog Be IT

Geluksfactor 1: Een goede relatie met collega’s en je leidinggevende

Het vermogen om goede relaties aan te gaan is een belangrijke voorwaarde voor werkgeluk. Positieve relaties met collega’s en je leidinggevende worden volgens het werkgelukmodel gekenmerkt door onder meer veerkracht en openheid.

Geluksfactor 2: Uitdaging en vrijheid

Als medewerker zou je de mogelijkheid moeten krijgen om het beste uit jezelf te halen. Daarnaast is vrijheid om te experimenteren mét fijne begeleiding ook belangrijk. Je moet immers kunnen ontdekken wat je wel en niet leuk vindt op je werk om zo nog beter in je kracht te komen én te blijven.

Geluksfactor 3: Een positieve mindset

Je goed voelen op het werk heeft natuurlijk ook te maken met een hoge mate van tevredenheid en plezier. Een positieve mindset maakt je ruimdenkend en creatiever. Daarnaast zorgt het er ook nog eens voor dat je beter met negatieve emoties kan omgaan.

Geluksfactor 4: Opgaan in de workflow

Herken je dat? Helemaal opgaan in wat je doet en de tijd vergeten? Na afloop van een bepaalde taak heb je een voldaan gevoel, ben je geïnspireerd en gemotiveerd om weer aan een nieuwe taak te beginnen. Een fijne workflow is daarom een belangrijke factor voor werkgeluk.

Geluksfactor 5: Betekenisvolle werkervaringen

Wanneer je jouw werk als belangrijk en betekenisvol beschouwt, zal je eerder geluk in je werk ervaren. Vraag je zelf bijvoorbeeld eens af of je persoonlijke drijfveren en waarden op één lijn liggen met die van de organisatie waarvoor je werkt. En zoals Loesje het ooit uitdrukte: “De kunst is om zulk leuk werk te hebben dat je elke maand verrast bent dat je ervoor betaald krijgt.”

Be you, Belong, Be balanced

En, kun jij genoeg geluksfactoren afvinken? Kom je tot de conclusie dat je graag eens in gesprek komt met een organisatie waar een happy workplace centraal staat? Dan komen wij graag met jou in contact. Bij Be IT staat het verhogen van het werkgeluk namelijk hoog op de agenda. Want uitdaging en beloning zijn belangrijk, maar op je plek zijn nog veel meer. Bij ons en bij de klant.

Daarom zorgen wij voor de juiste opdracht voor JOU. Bij een organisatie die past bij hoe jij in het leven staat. Of juist net even anders, zodat je nieuwe ervaringen op kan doen. Maar altijd passend bij jou als persoon. Waar je volledig jezelf kan zijn, waar je erbij hoort en waar ruimte is voor jouw ‘way of life’. Dat is onze belofte.

Word je hier enthousiast van? Kijk dan eens naar onze onze vacatures! Misschien staat jouw nieuwe droomfunctie er wel tussen!

Bekijk onze vacatures

Benieuwd naar de beloften van Be IT?