Tip 1: Leg de lat niet te hoog, maar ook niet te laag

Als je de lat te hoog legt heb je meestal een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Dat klinkt misschien niet slecht, maar op lange termijn kan het best wat schade bij jezelf verrichten. Je kunt er namelijk veel stress van ervaren en slapeloze nachten krijgen. Soms kan over prestatie zelfs resulteren in een burn-out als je er niet tijdig bewust van bent. Zorg dusdanig dat je duidelijke afspraken met jezelf maakt omtrent tijdsmanagement. Als je tijds bewuster met werk bezig bent herken je ook makkelijker wanneer je over je grenzen heen gaat.

In elke werkomgeving komt het ook voor dat er gebrek aan belangstelling of motivatie is. Als je de lat voor jezelf te laag zet kan dit makkelijk tot onder prestatie leiden. Om dit tegen te gaan kun je jezelf belonen bij elke prestatie die je doet. Dit zorgt ervoor dat je geprikkeld blijft en je dus langer aan je doelen vasthoudt. Zorg dat je hier tijdsefficiënt mee bezig bent.

Tip 2: Zorg voor de juiste balans tussen werk en privé

Werk en privé gescheiden houden is van groot belang. Als deze verhouding verstoord raakt kun je minder doelmatig en productief worden. Denk aan: irritaties bij het thuisfront, belangrijke afspraken vergeten en je prioriteiten niet weten. Het is dus belangrijk dat je de zaken die zich thuis afspelen niet meeneemt naar werk en vice versa. De lijn tussen werk en privé in zorgt ervoor dat je op beide fronten met je hoofd bent waar je op dat moment moet zijn.

Tip 3: Zorg dat jouw collega’s van je voornemens afweten

Als je collega’s weten wat je volgend jaar anders en beter wil gaan doen, geeft dat een bepaalde gezonde druk om het ook in de praktijk te brengen. Je collega’s zullen tenslotte iedere dag zien of je je hier ook aan houdt. Het is dus belangrijk dat je goed communiceert met je collega’s. Vraag ze ook om feedback als ze zien dat je afdwaalt van je voornemens. Je kunt soms beter iets op de man af zeggen dan pas achteraf commentaar geven. Zo kun je bovendien confrontatie op de werkvloer uit de weg gaan.

Jouw koers kiezen

Als je eenmaal weet waar je naartoe wil, kun je een koers kiezen om daar uiteindelijk terecht te komen. Daarbij kun je een korte maar ook een lange weg naar het eindpunt nemen. Maar zonder eindpunt loop je alleen maar rondjes, waardoor je je eindbestemming niet bereikt. Zo moet je ook naar je doelen kijken. Het behalen van jouw doelen komt niet zonder spijkers met koppen te slaan. Neem gerust onze tips mee in het nastreven van je goede voornemens en deel ze met jouw omgeving. Veel succes bij het vasthouden van jouw doelen in dit nieuwe jaar!

Inspiratie nodig?

Wil je nog nieuwe doelen stellen voor het nieuwe jaar, maar ben je al vaak teleurgesteld in jezelf? Lees dan deel 1 van deze serie, met 5 goede voornemens die écht haalbaar zijn.

Goede voornemens deel 1