Als je toe bent aan een nieuwe uitdaging, dan is het misschien niet het eerste waar je aan denkt: een recruiter inschakelen. Immers: met de krapte op de arbeidsmarkt is dat toch helemaal niet nodig? Of misschien word je inmiddels al gek van al die recruiters die achter je aan zitten. Wij zien bij mooie LinkedIn-profielen al steeds vaker teksten staan als: “wel connecten, geen recruiters!”
En inderdaad, het kan vervelend zijn als je te vaak benaderd wordt door recruiters, terwijl je net lekker op je plek zit. Maar wil je verder komen in je carrière, dan kan je een recruiter juist vóór je laten werken. Als er iemand is die als een helikopter boven het werkveld hangt, dan is het wel deze professional. Maak hier gebruik van.
Daarom: de voordelen van solliciteren via een recruiter
Misschien is één van de belangrijkste voordelen van samenwerken met een recruiter wel, dat je voordat je gaat solliciteren al een heel goed beeld van een organisatie hebt. Dat scheelt enorm veel tijd. Een recruiter heeft vaak meer achtergrondinformatie over de desbetreffende functie en het bedrijf. Andere voordelen zijn:
- Recruiters kennen ‘de markt’ beter dan jij. Ze zijn immers met niets ander bezig.
- Recruiters kunnen je alle ins en outs vertellen over de bedrijfscultuur, het team waarin je komt te werken en andere – voor jou – relevante zaken.
- Recruiters kunnen je sollicitatietips geven. Bijvoorbeeld voor het schrijven en vormgeven van je cv.
- En, last but not least: recruiters hebben een enorm groot netwerk en zorgen ervoor dat je geen vacatures misloopt.
Ok, tot zover de voordelen van een recruiter. Maar hoe vind je dan een goeie? Check de onderstaande graadmeters eens!
Graadmeter 1 – De kennismaking
Heeft de recruiter bij een kennismaking echt oog voor jou en jouw wensen? Hij of zij moet hierop doorvragen, anders ontstaat er natuurlijk geen goede match met een potentiële werkgever. En maakt hij of zij duidelijke afspraken met jou? Want wat verwacht jij en wat verwacht de recruiter? Kortom: voelt het gesprek goed aan? Heb je een click?
Graadmeter 2 – Feedback
Een recruiter die jou van eerlijke feedback voorziet? Mooi! Standaard afwijsmailtjes zijn passé. Een goede recruiter vertelt je namelijk precies wat je sterke en zwakke punten zijn. En in het beste geval krijg je ook nog advies over het verbeteren van je aandachtspunten. Je kan dus leren van een recruiter!
Graadmeter 3 – Horizon verbreden
Biedt de recruiter jou regelmatig nieuwe kansen? En zitten daar ook vaak banen of opdrachten bij die je niet zo ziet zitten? Dat is goed nieuws! Een recruiter kijkt namelijk vaak verder en denkt misschien net iets meer ‘out of the box’ dan jij. Door het grote netwerk van een recruiter kom je in aanraking met vacatures waarvan je in eerste instantie misschien denkt: ‘Niks voor mij.’ Door alle extra informatie die een recruiter aan je kan doorspelen, kom je er wellicht achter dat een bepaalde functie of een specifiek bedrijf wél bij je past. Goed om te beseffen: er zijn veel organisaties die helemaal geen gebruikmaken van jobboards of vacaturesites. Zij zetten alleen interne of externe recruiters in om nieuwe medewerkers aan te trekken.
Meer weten?